Het Ras

De Grote Münsterlander is een zwart witte langharige all-round jachthond. De kleurverdeling van de vacht varieert van zwart witte platen met overheersend wit, tot zwart schimmel, waarbij zwart de overhand heeft.

Van oorsprong stamt de Grote Munsterlander af van de ‘vogelhond’,  de vogelhond werd in de middeleeuwen ingezet bij het vangen van vogels met behulp van netten. De honden joegen de vogels op, waarna de jagers netten over ze heen gooiden om ze te vangen.  In 1924 kreeg het ras officieel de naam  Grote Munsterlander. Groot, omdat er al Kleine Munsterlanders waren.

De Grote Munsterlander is een sierlijke, gespierde, slanke hond met een ‘adellijk’ hoofd. De schofthoogte varieert tussen 58 en 65 cm waarbij de reuen wat forser en hoger mogen zijn dan de teven. Gemiddeld weegt de Grote Munsterlander 30 kg.

De Grote Munsterlander is een vriendelijke, vrolijke hond. Hij is trouw en aanhankelijk, zonder nerveus te zijn. Met voldoende aandacht en beweging kan hij uitstekend als huishond gehouden worden.

Zijn passie is de jacht en als er een beroep op zijn jachtkwaliteiten gedaan wordt door jager of door training bij een vereniging zal menigeen onder de indruk zijn van de slimheid en snelheid waarmee hij wild (of dummy’s) opspoort en apporteert. Zowel op het land als in het water werkt hij vlot en met plezier.

De Grote Munsterlander valt onder de Staande honden. Op het moment dat zij de geur van levend wild in de neus krijgen staan zij vast voor en wijzen het wild als het ware met de neus aan.